Abeceda vitamínů

 

Vitamíny

retinol thiamin riboflavin niacin, PP kyselina pantotenová pyridoxin biotin  kyselina listová   kobalamin
                 
   
Kyselina lipoová pangamát kalcia Laetryl kyselina askorbová  kalciferol  tokoferol biotin   metyl naftochinon bioflavonoidy, rutin 

 Další odkazy na jiné zdroje: Abeceda vitamínů - Chatař a chalupář  

                                              Co to jsou vitamíny a jejich funkce - Celostní medicína


A - Retinol - Provitamin beta - karoten

Základní informace:

Vitamin A je důležitý antioxidant, což znamená, že pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které jsou schopné poškozovat zdravé buňky. Vitamin A se na ně naváže a odchází s nimi z těla pryč, aniž by měly možnost na organizmus negativně působit. Velmi významnými antioxidanty jsou právě karotenoidy, za nejsilnější z nich je pak považovaný lykopen – červené barvivo vyskytující se například v rajčatech. Zajímavostí je, že jeho využití je vyšší při tepelném zpracování.

Organismus dokáže využít vitamin A jen v přítomnosti tuků. K přeměně dochází v játrech. Je nutný k regeneraci pokožky a sliznice, metabolismus slizových látek, ovlivňuje vývoj chrupavky, metabolismus bílkovin tuků, sacharidů, zasahuje do žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza). Je součástí pigmentů. Slouží k léčbě těžkých případů akné.

Výskyt:

Mrkev, luštěniny, zelí, kedluben, salát, mangold, mléčné výrobky, žloutky, špenát, rajčata, paprika, meruňky, petržel, čekanka, brokolice, cukety, kukuřice, endivie, kapusta, salát, chřest, ibišek, květák, olivy, pór, patočnice.

Nedostatek:

Většinou k němu dochází v důsledku neschopnosti dostatečné resorbce vitamínu ze střevního traktu při malabsorpci, kterou mohou způsobit cystická fibróza nebo obstrukce žlučovodů. zhoršená schopnost vidění za šera, vysychání a zánětí oční rohovky (xeroftalmie), snížená odolnost vůči infekcím, vysychání kůže, padání vlasů, poruchy plodnosti, narušení respiračního a trávicího traktu.

Nadbytek:

Nadměrný příjem může vyústit v hypervitaminózu - bolesti hlavy, nauzea, ztráta vlasů, nepravidelná menstruace, poškození sleziny a jater, kostí, mozku. V průběhu těhotenství může přispět ke vzniku vrozených vad, deformace lebky až k potratu - vyvolává toxické příznaky.


B1 - Thiamin, Aneurin, Antineuritický vitamin

Základní informace:

Prvním objeveným vitamínem vůbec, byl thiamin neboli vitamin B1 (proto ta jednička). Také dal celé skupině látek nezbytných pro život jméno. Slovo „vitamin“ pochází z latiny a skládá se ze dvou výrazů, vital a amine, tedy život a aminy neboli životně důležité aminy. Byť už víme, že nejde o aminy, název vitaminy zůstal. 

Reguluje enzymy (látek podporujících) reakce organismu, které jsou zapojeny do využití sacharidů a v důsledku toho i do činnosti nervů, svalů a srdce. Odbourává cukry, zajišťuje peristaltiku střev. Rozpustný ve vodě, proto oloupanou zeleninu a brambory nemáčíme dlouho.

Výskyt:

Celozrnný chléb, klíčky, ořechy, luštěniny, med, kvasnice, brambory, mléko, žloutek, květák, mrkev, petržel, celer, paprika, rajčata, zelí, mandle, kapusta, proso, pohanka, brokolice, kedluben, salát, artyčoky, baklažán, fazole.

Nedostatek:

Srdeční slabost, nechutenství, únava, bolest kloubů, otoky končetin (hromadění vody v tkáních), poruchy spánku. Závažnější nedostatek se projevuje zácpou, depresemi, zhoršováním paměti, po operačních výkonech, úrazech, alkoholovou závislostí Wernicke - Korsakoffův syndrom.


B2 - Riboflavin - Laktoflavin - ovoflavin, vitamin G

Základní informace:

Jedná se o žluté až oranžově žluté přírodní barvivo, které je odolné vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla. Vitamin B2 je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce i dalších orgánů, a že zvýšenou potřebu vitaminu B2 mají lidé léčení antibiotiky, trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, stejně jako k udržení normálního stavu sliznic, pokožky, červených krvinek nebo zraku.

Reguluje aktivitu enzymů, podílí se na štěpení sacharidů a přeměn tuků na energii i proteinů (bílkovin), na na využití vitaminu ze skupiny B a produkci hormonů nadledvinek. Důležitý pro tvorbu hemoglobinu (červeného barviva). Podporuje vidění za šera a detoxikační funkci jater.

Výskyt:

Zdrojem je mléko, houby, jahody, meruňky, broskve, vejce, vločky, celozrnný chleba, luštěniny, ořechy, mandle, špenát, kvasnice, pažitka, petržel, křen, květák, cibule, česnek, okurky, ředkvička, brambory, pastiňák, vločky, kukuřice.

Nedostatek:

K deficiencím dochází při užívání antikoncepčních přípravků, neuroleptika, antidepresiva - obsahující estrogeny. U osob s malabsorpčními poruchami a se silnou alkoholovou závislostí, velkých chirurgických výkonů. Projevuje se trhlinkami v koutech úst, na kůži, sliznicích zarudnutím, vypadáváním vlasů, tvorba lupů, lámavé nehty, zvýšená citlivost na světlo (fotofolie), tupozrakost (amblyopie).


B3 - Niacin - PP, Antipelagrický vitamin

Základní informace:

Další z vitaminů B-komplexu, který hraje důležitou roli v energetickém metabolizmu. Jeho syntéza v těle je omezená, je tedy nutný jeho příjem z potravy či jejích doplňků.

Se skládá z kyseliny nikotinové a nikotinamidu. Aktivuje enzymy, které se účastní při metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin, je přenašeč vodíku. Spolupůsobí při získávání energie. Podporuje funkci jater, kůže, sliznic, produkci pohlavních hormonů, funkci nervového a trávicího systému. Má protialergické účinky. Organismus si může vyrobit niacin z tryptofanu - aminokyseliny přítomné v proteinech (bílkovinách).

Výskyt:

Celozrnné obilniny, fazole, čočka, soja, med, ořechy, rýže, klíčky, droždí, slunečnice, špenát, houby, mléko, vejce, kapusta, paprika, zelí, rajčata, kešu oříšky, mandle, třešně, citróny, kukuřice, rybíz, hrušky, švestky, maliny, ostružiny, květák, tykev, celer, pistácie, brambory. V obilninách je přítomen v chemické vazbě, kterou není lidský organismus schopen absorbovat, pouze část se uvolňuje a stává se dostupnou při pečení.

Nedostatek:

Průjmy, úzkostlivost, roztěkanost, zhrubnutí pokožky, záněty v zažívacím traktu, porucha jater - onemocnění se nazývá PELAGRA (tam, kde se převážně živí kukuřicí - nízký obsah nikotinamidu).
Nadbytek:

Hrozí onemocnění DNOU, u diabetiků potom stoupá hladina cukru v krvi a moči - objevuje se aceton.


B5 - Pantotenová kyselina

Základní informace:

Všudypřítomný vitamin, alespoň podle svého názvu. Slovo „pantothen“ totiž pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“. Vitamin B5 se účastní metabolizmu všech živin a jeho aktivní forma je nutná zejména při přeměně sacharidů a tuků, ale i při syntéze životně důležitých látek.
Má význam pro aktivity enzymů podílejících se na metabolismu sacharidů a tuků, produkci glykokartikoidů a pohlavních hormonů na využití ostatních vitamínů na funkci nadledvin, nervového systému, normálním růstu a vývoji. Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

Výskyt:

Ve všech zeleninách, obilninách, vejcích.

Nedostatek:

K nedostatku nedochází. Může ji vyvolat pouze malabsorpční porucha, těžká alkoholová závislost, větší chirurgické výkony. Únava, bolest hlavy, nauzea, bolest břicha, necitlivost, svalové křeče - v těžkých případech může vzniknout peptický vřed.


B6 - Pyridoxin

Základní informace:

Vitamin potřebný ve větší míře pro sportovce, kteří konzumují velké množství bílkovin, ženy užívající hormonální antikoncepci, nebo osoby trpící celiakií. Vitamin B6 totiž přispívá k regulaci hormonální aktivity a podílí se na metabolizmu aminokyselin. Také snižuje míru únavy a vyčerpání a přispívá k funkci imunitního systému.

Význam pro metabolismus kyselin a bílkovin. Přispívá k přirozené funkci látkové výměny, zachovávání zdravé kůže, aktivitě hormonů, snižuje podrážděnost. Podporuje krvetvorbu - erytrocyty. Je růstovým faktorem pro baktérie, kvasinky. V malých množstvích vyrábějí pyridoxin střevní bakteire - není dosud ověřeno, jak je vstřebáván. poskytuje úlevu při premenstruačním syndromu (50 - 100 mg).

Výskyt:

Listová zelenina, banány, vajíčka, otruby, celozrnné obilniny, klíčky, kadeřávek, květák, brambory, mléko, ořechy, luštěniny, med, avokádo, vyskytuje se ve všech potravinách.

Nedostatek:

Při dlouhodobém užívání antikoncepčních přípravků, u starších lidí s nedostatečnou výživou, osoby s maloabsorbčními poruchami, alkoholiků, lidé léčeni - penicilinem, isoniaridem. Slabost, podráždění, deprese, kožní afekce, zánět ústní dutiny, jazyka, praskání rtů, anémie, u dětí vede k záchvatům.
Nadbytek:

Až ve stonásobných dávkách způsobuje neuritidu, periferní neuropatie.


H - Biotin (koenzym R)

Základní informace:

Podílí se na metabolizmu, ale má vliv také na vlasy, sliznice a pokožku. Někdy bývá nazýván i jako vitamin H, což vyplývá právě z německého výrazu pro kůži (haut). Biotin je vhodné přijímat spolu s dalšími vitaminy skupiny B, se kterými se dobře doplňuje, například při jejich vstřebávání.


Uplatňuje se při biosyntéze mastných kyselin. Uvolňuje se dlouhým varem. Rozpouští se ve vodě a v alkáliích - je termolabilní. Ve žloutcích se váže na avidin, vazba je pevná, proto se stává nevyužitelný.

Výskyt:

Houby, špenát, květák, luštěniny, sója, rajčata, žloutky, burské oříšky, banány, grepy, melouny, sušené fazole, droždí.

Nedostatek:

Brzdí růst dětí, vývoj. šupinatění kůže, úbytek tukových rezerv, spavost, snížená odolnost vůči nemocem.


B9 - Kyselina listová, folacin, folát

Základní informace:

Kvůli horší vstřebatelnosti kyseliny listové z potravin je odborníky doporučováno užívání kyseliny listové ve formě doplňků stravy. A to zejména v době těhotenství, lépe řečeno ještě několik týdnů před ním, protože se dává do souvislosti s vývojem plodu. Zatímco vstřebatelnost kyseliny listové z potravin je zhruba 50 % a vařením se skoro všechna zničí, v doplňcích stravy se vstřebatelnost blíží 100 %. Účinnost kyseliny listové snižuje požívání antibiotik, antikoncepce, acylpiryn

Hraje vitální roli v aktivaci enzymů zapojených do tvorby nukleových kyselin (genetického materiálu buněk), tedy i do tvorby erytrocytů - červených krvinek, ovlivňuje růst, nervový systém. Důležitá při kojení a v těhotenství. Tvoří se ve střevech.

Výskyt:

Zelenina, luštěniny, mrkev, rajčata, klíčky, kapusta, špenát, čekanka, kadeřávek, celozrnný chléb, endivie, houby, ořechy, vaječný žloutek, rozinky, avokádo, chřest, meruňky, brambory, brokolice, mandle, slunečnicová semena, řepa.

Nedostatek:

Při kojení, těhotenství, u dětí narozených předčasně, s nízkou porodní vahou, u lidí podrobujících se léčení dialýzou, psoriáza, megaloblastóza, při krevním onemocnění, maloabsorční poruchy, alkoholová závislost, užívání antikoncepčních přípravků, analgetika, kortikoidy, sulfonamidy. Ztížené trávení. boláky kolem úst, u dětí zpomalený růst.

Nadbytek:

Zvýšený příjem kys. listové se nedoporučuje, neboť může maskovat deficienci vitaminu B12.


B12 - Kobalamin

Základní informace:

Je obsažen prakticky výhradně v živočišných potravinách. Na jeho příjem ve formě doplňků by tak měli dbát zejména vegani, u nichž lze dostatek vitaminu B12 těžko zajistit jiným způsobem. Přitom jeho vliv na lidský organizmus je důležitý: vitamin B12 se podílí na procesu dělení buněk, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na funkci imunitního systému i nervové soustavy nebo tvorbě červených krvinek.

Zúčastňuje se tvorby červených krvinek a syntézy DNA. Důležitý pro funkci nervové soustavy, kostní dřeně, při využití kyseliny listové, složky B komplexu, sacharidů.

Výskyt:

Mléko, sýry, obiloviny, jablka, ementál, eidam, vejce, hrách, soja, fazole.

Nedostatek:

Anémie = při nedostatku dochází téměř výhradně v důsledku neschopnosti absorbovat vitamin B12 ze střevního traktu. Trpící melabsorpcí v důsledku střevních postižení. zanícený jazyk, ústní dutina, necitlivost, brnění, ztráta paměti, deprese.


B13 - Kyselina lipoová

Základní informace:

Je rozpustná v tucích. Rozkládá se vlivem světla a vody. Zúčastňuje se získávání energie (pomáhá buněčnému dýchání), je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Regeneruje ostatní antioxidanty, zvyšuje imunitu.

Nezbytná pro správnou funkci nervového systému, srdce, mozku, očí a jater, pro krvetvorbu a ukládání genetické informace.

Výskyt:

Játra, ledvinky, kvasnice, brambory, špenát, kořenová zelenina

Nedostatek:

Záněty nervů, zadržování vody v těle, zpomalení srdeční činnosti.


 

B15 - Pangamát kalcia, Kyselina pangamová

Základní informace:

Pangamíl, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina je relativně nedávno objevený vitamin rozpustný ve vodě, citlivý na světlo. Z hlediska jeho struktury a účinků, se nejedná o vitamín v pravém slova slyslu. Zda se jedná o vitamín nebylo zcela prokázáno. Je však důležité, že má adaptogenní účinky, při stresu, lipotropní účinek - vliv na přeměnu tuků, stimulační účinek na kyslíkový metabolismus v tkáních a detoxikační účinky. Má podobné účinky jako vitamin E.

Působí jako lipotropní látka, snižuje cholesterol v krvi a brání usazování tuků v játrech. Zvyšuje obsah látek bohatých na energii (kreatinfosfát, glykogen). Pomáhá při vylučování škodlivin z těla. Prodlužuje životnost buněk.

Používá se v prevenci aterosklerózy (kornatění tepen), jako ochranný prostředek znečištěného prostředí, při příznacích stárnutí organismu, jako pomocný prostředek při cirhóze jater a srdečních onemocněních. Harmonizuje tíživé stavy při astmatu. Zvyšuje odolnost organismu.
Zvyšuje výměnu tuků, podporuje absorpci kyslíku v tkáních a srdci, játrech.

Výskyt:

Celozrnná rýže, sezamová a dýňová semena, pivní kvasnice, otruby.

 


B17 - Laetryl

Základní informace:

Po chemické stránce se jedná o sloučaninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin.

Je jediným B vitaminem, který se nevyskytuje v pivovarských kvasnicích

Výskyt:

Jádra meruněk, třešní, broskví, švestek, jablek

Pozor:

Nedoporučuje se jeho užívání bez zvýšeného lékařského dohledu, vzhledem k jeho vysoké toxicitě, přesto je pod přísným lékařským dohledem užíván v nízkých dávkách při léčbě nádorů.


C - Kyselina askorbová

Základní informace:

Vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu, který má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Přispívá také k funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem, tedy jejich poškození volnými radikály. Vitamin C zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a naopak zvyšuje vstřebávání železa, podílí se také na energetickém metabolizmu.

Podporuje střevní sliznice, imunitní systém. Dostatek vitaminu C zastavuje slučování AMINŮ s NITRO skupinami na rakovinné NITROSAMINY. Význam pro hojení ran a pro absorpci železa z potravy, dále pro tvorbu určitých neutrotransmiterů (látek zodpovídajících za přenos nervových impulsů mezi nervovými buňkami) a hormonů nadledvin, růst kostí, vazů.

Výskyt:

Kopřiva, křen, paprika, citróny, pomeranče, rybíz, petrklíč, listová zelenina, petržel, šípek, mangold, luštěniny, žampiony, baklažán, cukety, tuřín, topinambur, kopr, jahody, jablka.

Nedostatek:

Zvyšuje riziko rakoviny žaludku, jícnu. Celková únava, otoky dásní, krvácení z nosu. Nedostatečnost při používání antikoncepčních přípravků, horečkách, v prostředí tabákového kouře a výfukových plynů.
Nadbytek:

Způsobuje průjem, podněcuje tvorbu ledvinových kamenů.


D - Kalciferol

Významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se tedy v těle lépe vstřebávají, přičemž fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Vitamin D je proto významný pro uchování kostí a zubů silných a nepoškozených a potřebný je především při jejich stavbě.

Skupina příbuzných látek ergokalciferolu D2 a cholekalciferolu D3, sehrávající vitální roli. Podílí se na regulaci rovnováhy vápníku a fosforu, na absorpci vápníku ze střevního traktu, výstavbě zubů a kostí. Vzniká vlivem UV-záření - ultrafialovým světlem v kůži z provitamínu, může se v těle syntetizovat i z jiných látek. Slouží k léčbě osteoporózy.

Výskyt:

Vejce, mléko, droždí, máslo, Rosolovka řasotvará (Tremella fuciformis)

Nedostatek:

Změny na kostech, křivice (rachitis), poruchy trávení, křeče. Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Toxicita: anorexie, selhání ledvin, metastatické kalcifikace.
Nadbytek:

Nadměrné dávky jsou jedovaté.


E - Tokoferol

Stejně jako v případě vitaminu B, ani u tohoto vitaminu s označením E, se nejedná o jeden jediný vitamin, ale o několik látek. Ty se označují jako tokoferoly a mohou se vyskytovat ve čtyřech různých formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější z nich, tedy látkou s největším antioxidačním účinkem, je alfa tokoferol. Vitamin E je rozpustný v tucích a v těle se může při nadbytku ukládat v tukových zásobách a játrech. Za nejpodstatnější funkci vitaminu E se pokládá jeho antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály.

Chrání hormony, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny v těle před oxidací. Má vliv na látkovou přeměnu tuků, cukrů a vody, podporuje tvorbu svalů, činnost srdce, pohlavní žlázy, je důležitý v době těhotenství. Zvyšuje rezistenci vůči nádorovému bujení. Chrání plíce a ostatní orgány před působením škodlivin z ovzduší, zabraňuje destrukci červených krvinek jedovatými látkami obsaženými v krvi, zpomaluje proces stárnutí.

Výskyt:

Klíčky, luštěniny, jahody, cibule, celer, brokolice, artyčoky, salát, kapusta, mangold, zelí, topinambura, vejce - žloutek, ořechy, listová zelenina, rostlinné oleje.

Nedostatek:

Atrofie svalů, poruchy při tvorbě červených krvinek, anémie, způsobuje edémy (hromadění tekutiny v tkáních).

Nadbytek:

Břišní bolesti, nevolnost, zvracení, průjem, Zhoršená absoprce A, D, K ze střevního traktu.



K - Metyl Naftochinon K1, K2, K3

Základní informace:

K jako krev - vitamin K se přirozeně vyskytuje ve dvou formách – vitamin K1 je "vyráběn" rostlinami, vitamin K2 je produkován bakteriemi v našem zažívacím traktu. První z nich „je využíván především pro srážení krve a jeho hlavním orgánem působení jsou játra. Vitamin K2 hraje důležitou úlohu v nekoagulačních dějích, a to v metabolismu a mineralizaci kostí, v buněčném růstu a v metabolismu buněk cévní stěny.

Zajímavé určitě je, že vitamin K (alespoň K2) je jedním z mála vitaminů, které si naše tělo dokáže samo vyrobit.

Hrají zásadní roli při tvorbě látek podporujících krevní srážlivost.
K1 - je syntetizován v kyselině listové
K2 - je vytvářen střevními mikroorganismy - citlivý na var, světlo, zásady a kyseliny.

Výskyt:

Ořechy, rajčata, luštěniny, mrkev, listová zelenina.

Nedostatek:

Zvýšená náchylnost ke krvácení. nedostatek vzniká užíváním sulfonamidů, salycilátů a antibiotik - vzniká tak porucha jater.

Nadbytek:

Játrový ikterus.


P - Rutin - Bioflavonidy - rutin, citrin

Základní informace:

Chemicky se jedná o látku světle žluté barvy, která je řazena mezi bioflavonoidní glykosidy. Tyto látky, též označované jako bioflavonoidy, jsou řazeny mezi sekundární rostlinné metabolity a jsou známé především pro svoje antioxidační působení. Rutin byl objeven v 19. století v listech routy vonné, odkud dostala svůj název. Je také někdy označován jako vitamín P.

Tato látka hlavně pozitivně zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Pro toto působení se používá u poruch prokrvení žil dolních končetin, otocích dolních končetin, ale také při hemoroidech. Podpora zlepšení křehkosti krevních kapilár se používá při zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených nemocemi, jako je chorobná krvácivost, změny na sítnici při cukrovce či nedostatek vitaminu C (tato nemoc je označována jako kurděje a patří již víceméně do minulosti). Patří rovněž mezi důležité antioxidanty, pomáhá snižovat hladinu LDL frakce cholesterolu a také zvyšuje účinek vitaminu C (zabraňuje jeho oxidaci), který také patří mezi důležité antioxidanty.

Mají protirakovinný účinek. Aktivují a udržují vitamín C.

Výskyt:

Rybíz, borůvky, švestky, hrozny, višně, maliny, pampeliška, šípky, paprika, pohanka (velmi významný zdroj), routa vonná,  jerlín japonský, chřest, broskve, nektarinky, banány a další ovoce. Je obsažen s aescinem také v dubové kůře, která se používá k sedacím koupelím u hemoroidů.

Nedostatek:

Vede k nádorům, hlavně mozkovým, ztrátě pružnosti cév, kapilár, ke vzniku hemeroidů, křečových žilek, bércových vředů.