Co je Jarilo?

 
Myšlenka vytvořit Jarilo se zrodila 10. srpna 2012 v Českých Budějovicích asi 1 hodinu a třicet minut po půlnoci při setkání s lidmi, kteří toužili vykopat základ pro pevnou stavbu občanské společnosti.
 
Jarilo se stalo symbolem nového Jara a vychází ze slovanské mytologie, kdy se jedná o Sílu (energii) vtělenou do bytosti, která je známá jako Jarovít - ten, který na počátku cyklu vystupuje z podsvětí, v němž se ocitl za nejasných okolností. Jde o symboliku probouzejícího se vědomí Člověka, které si začíná uvědomovat své poslání, a tím je oživovat a povstávat do tvůrčích lidských procesů v souladu s přírodními zákonitostmi.
Jednodušeji řečeno - jde o probuzení se k činu v důsledku vhodných podmínek, obdobně jako po zimě přichází jaro, tak rostlinky coby lidé spící zimním spánkem se probouzejí díky jarním paprskům slunce - které je mimo jiné ze slovanské mytologioe nazýváno v ženském rodě - Jarila - ženský prvek vytvářející vhodné podmínky pro probuzení se a růst každé duše, která po tom touží.