Jaký je rozdíl mezi Občanským klubem a Klubovým družstvem?

 

Občanský klub - je aktivitou jednotlivce, nebo rodiny, který navazuje spolupráci se spřízněnými lidmi, sousedy či přáteli. V občanském klubu spolupracují občané na svém území (prostoru) ve kterém žijí nebo v rámci dobrých sousedských vztahů umožní klubový člen jinému klubovému členovi na jeho pozemku, nebo nemovitosti vytvářet vzájemně prospěšnou hospodářskou činnost.

Občanské družstvo vzniká na základě návrhu a následně dohody o sdružení finančních prostředků dostatečného množství občanů nebo klubových členů občanského klubu, kdy tito sdruží finanční prostředky a použijí je na zabezpečení (nákup) nemovitého či movitého majetku, který tvoří pevnou půdu (základ) pro společné hospodaření těch, kteří tyto finanční prostředky vnesli, nebo kteří poskytli do společenstva majetek, jenž slouží pro společný prospěch družstevních členů. Finanční účastí si vytváří člen družstva nebo klubový člen také možnost hospodařit nebo využívat prostor/y občanského družstva pro svoji hospodářskou činnost. Pri využívání družstevního majetku pro osobní prospěch nebo hospodaření je v rámci vyváženého hospodaření družstva vybírán příspěvek za zábor prostor, stanovený v příspěvkovém řádu. V klubovém družstvu se nerozděluje hospodářský výsledek mezi přispivatele, podle výše jejich příspěvků, ale pouze těm, kteří svou aktivní účastí vytváří hodnoty. Podíl v klubovém družstvu neumožňuje pasivní příjem. Umožňuje však přednostně se účastnit výroby a služeb, které jsou nabízeny jiným klubovým nebo družstevním členům. Klubové družstvo vytváří střediska, dle zájmu a požadavků jeho členů, která slouží jako zázemí pro naplňování potřeb družstevních členů. Jde například o sdílené dílny, tržiště ap. Pokud se přispivatel rozhodne, může kdykoliv zahájit spolupráci a využívat dle pravidel družstva jednotlivé prostory či střediska pro společný zájem - tím se rozšiřuje možnost tvořit smysluplné výrobky a nabízet služby pro klubové členy, a to v rámci vnitroklubového hospodaření.

Co je tedy základním rozdílem?

Občanský klub - zakládá jednotlivec, občan, rodina pro zabezpečení svých základních životních potřeb. Může spolupracovat s jinými souladně smýšlejícími občanskými kluby nebo komunitními družstvy uplatňující ve svých principech klubový režim podle Jarila.

Občanská družstva zakládají občané nebo kluboví členové, a to sdružením (složením se) finančních prostředků dle pravidel občanského družstva a hospodaření probíhá ve prospěch těchto členů (přispivatelů), kteří složili vklad.